For pasienter og familier
For pasienter og familier
Nedenfor er noen råd som forhåpentligvis kan være nyttige å dele med pasient/pårørende
Rutiner
Å gjøre injeksjonen til en daglig rutine kan forenkle og avdramatisere behandlingen.
Dette kan for eksempel være at man alltid tar injeksjonen i forbindelse med tannpuss eller på badet.
For at soverommet eller lekerommet ikke skal være forbundet med å få en injeksjon, bør man velge et annet sted enn dette. Andre måter å tilrettelegge for barnet kan være å lage et belønningssystem, for eksempel å samle klistremerker i en kalender eller og gjøre en morsom aktivitet etter et visst antall samlede klistremerker.
Forklar behovet for behandlingen
Forsøk å forklare barnet hvorfor det trenger å ta injeksjonen. Prøv gjerne å koble behandlingen til de fordelene resultatet behandlingen kan ha for barnets interesser, som lek, sport eller lignende- at de på grunn av behandlingen blir i god nok form til å ha glede av slike ting.
Vær klar på at behandlingen ikke er en kur og at injeksjonen må tas regelmessig for at det skal fungere så godt som mulig.
Involver barnet
For å lette injeksjonen kan det være en god ide å la barnet hjelpe med forberedelsene.
La barnet velge farge på plasteret, velge injeksjonssted og hjelpe til med å vaske dette med desinfeksjonsservietten.
Redusere smerte og ubehag
Det er viktig å være åpen om at injeksjonen kan være smertefull,men at smertene ikke er farlige og vanligvis ikke langvarige.
Noen barn liker å få bedøvelseskrem påført området for å redusere injeksjonssmerter. Denne kremen må imidlertid påføres minst en time før injeksjonen.
Tips ved injeksjon av barn
Om mulig, la noen andre holde eller distrahere barnet mens injeksjonen blir gitt.
Hvis man selv skal injisere et spedbarn kan man la barnet sitte på fanget med ett ben på hver side- vendt mot seg. Dette gjør det er lettere å holde barnet slik at injeksjonen kan gis på en trygg og god måte.
Hvis barnet liker å bruke smokk kan dette ha en beroligende effekt. Ha et favorittleketøy eller bok for hånden. En mobil eller TV kan også fungere godt som en distraksjon. Dyp pust kan være avslappende for eldre barn. Alternativt kan du be barnet beskrive en favoritt ting eller noe han / hun liker å gjøre mens injeksjonen gis.
Distraksjon og motivasjon
For noen barn kan en iskrem/ispinne fungere både som smertelindring, motivasjon og distraksjon. Isen (hvis det ikke er noen klinisk kontraindikasjon for dette) blir først plassert på injeksjonsstedet en stund før og etter injeksjonen for smertelindring.
Når injeksjonen er fullført, kan barnet fjerne papiret og spise opp iskremen. For eldre barn kan en distraksjon være slikt som å bla i en bok, se på film eller høre på musikk.
Å reise med Kineret®
Behandling med Kineret® behøver ikke å være til hinder for reiser og utflukter.
Når man har fått en injeksjonsprosedyre som fungerer, kan det være lurt å ta en tur eller utflukt.
Barnet/pasienten føler seg ofte mye i bedre form etter oppstart av behandling, noe som gjør at man kan glede seg over aktiviteter og opplevelser som kanskje har vært på vent.
Imidlertid er det lurt å prøve og holde seg til injeksjonsrutinene selv om man er på tur og endrer miljø.
Her er noen tips og råd ved reise:
Bestill nok medisin til hele turen, inkludert noen ekstra dager i tilfelle hjemreisen blir forsinket. Apoteket kan trenge å bestille Kineret®, så det er viktig å være ute i god tid når man skal hente ut fra resepten.
Ta med en beholder for farlig avfall eller en solid plastbøtte/flaske med lokk for oppbevaringav brukte sprøyter. Det finnes også nålekuttere som både kutter og oppbevarer sprøytespisser.
Når du flyr eller reiser til utlandet, kreves det dokumentasjon fra den forskrivende lege slik at sprøytene kan tas om bord i et fly og gjennom sikkerhetskontrollen. Sørg for at hver enkelt pakke er i originalforpakning.
Kineret® skal alltid tas med i håndbagasjen - den må aldri oppbevares i innsjekket bagasje. Mer informasjon om legemidler på reise finnes på: https://helsenorge.no/
Kineret® må alltid oppbevares kjølig, mellom 2-8 °C.
Når en Kineretsprøyte er tatt ut av kjøleskap og fått romtemperatur (opp til 25ᵒC) må den enten brukes innen 72 timer eller kastes, den skal da ikke tilbake i kjøleskap.
En kjølebag kan være nyttig på turer, gjerne en romslig utgave med plass til slike ting som desinfeksjonsservietter og sterile kompresser. Reiser man med bil finnes det elektriske kjølebager som kan kobles til bilens sigarettenner.
Frys ned kjøleelement med god kjølekapasitet og legg dem i plastposer i tilfelle lekkasje, for sikkerhets skyld er det lurt å også legge Kineretpakkene i plastposer for å være sikker på at de holder seg tørre. Ta med ekstra plastposer med lukkemulighet slik at man kan fylle disse opp med is om kjøleelementene skulle begynne å tine. Is kan man ofte få tak i på kafeer, kiosker eller bensinstasjoner.
Det kan være lurt å ha et lite kjøletermometer i kjølebagen for å holde oversikt over temperaturen.
Referanse:
Anna Vermé og Karina Mördrup, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm, Sweden